Studien inkluderar äldre personer som lider av depressiva symtom. För att vara med i studien måste deltagarna vara 65 år eller äldre, kunna förstå svenska tillräckligt bra för att ta del av behandlingsmaterial och ha tillgång till telefon. Innan de får delta genomgår de en noggrann bedömning av en psykolog eller läkare, och deltagarna får muntlig information om studien samt möjlighet att ställa frågor innan de skriver under ett samtyckesformulär.
Deltagarna lottas därefter till antingen kontrollgruppen, som får den vanliga behandlingen, eller behandlingsgruppen, som får den vanliga behandlingen plus beteendeterapi via telefon. För att garantera att rekryteringen genomförs på ett rättvist sätt sker lottningen slumpmässigt. Behandlingen är anpassad för att vara lättillgänglig och genomförs via telefon för att underlätta för deltagarna.
Studien genomförs enligt internationella riktlinjer för kliniska prövningar och syftar till att undersöka om telefonbaserad beteendeterapi kan vara ett effektivt sätt att behandla depression hos äldre inom primärvården. Totalt deltar fyra vårdcentraler i studien, där två ligger i Västmanland, en i Sörmland och en i Uppsala. Dessa vårdcentraler har valts ut baserat på logistiska faktorer och deras intresse för att delta i studien. Om det skulle behövas kan fler vårdcentraler från samma regioner inkluderas för att säkerställa tillräcklig rekrytering.
Resultatet kommer att presenteras framöver. Studien finns att ladda ner och läsa i sin helhet
här.