Tankar från vår kanslichef om Livsavgörande samverkan på suicidpreventiva dagen 2021

Årets tema på den nationella suicidpreventiva konferensen är livsavgörande samverkan. Här kommer lite tankar från vår kanslichef Lotta om betydelsen av just samverkan.
”Ensam är stark”.
Det är ett talesätt som många av oss hört. Men är det så? Klarar vi oss verkligen bäst utan varandra? Svaret är nej. Det är faktiskt tvärtom. Människan är ett flockdjur. Vi behöver varandra. Det gäller speciellt när vi har det svårt. 

När livet visar sig från sin bästa sida är det lätt att leva. Vi kan känna oss snudd på oövervinnerliga. Det är en härlig plats att vara på. Där och då känns orosmolnen långt borta.

Tyvärr är det ingen av oss som är där för alltid. Livet är en bergochdalbana och vi kommer förr eller senare till en mörkare plats. Ibland kan det till och med bli becksvart. Det är då vi behöver andra människor som mest.

Vi behöver få olika delar av livet att fungera, särskilt när det är tufft. Det kan handla om att få ekonomin att flyta, att få rätt medicin eller att ha ett fungerande socialt liv. Kanske behöver vi stöd för att få ordning på våra vardagsrutiner eller för att komma ut en stund ur lägenheten. Behoven ser olika ut från person till person. De kan också skifta över tid.

Men vem ska ge oss det stöd vi behöver? Och hur ska de veta hur våra behov ser ut? För att lösa det behöver vi hitta former för samverkan mellan samhällets olika stödinsatser. Det är viktigt att vi skapar en stark kedja av samverkan och att vi kommer ihåg att kedjan inte är starkare än dess svagaste länk. Varje länk kan vara livsviktig

Viktigast av allt – varje person är expert på sitt eget liv. Du äger hela bilden och det är du som vet vad du behöver. Ditt liv är bara ditt. Och att samverkan fungerar kan vara livsavgörande. Stå på dig.
Här hittar du mer information om årets nationella konferens
Livsavgörande samverkan – en digital konferens på den suicidpreventiva dagen 2021

Här kan du se konferensen i efterhand
Länk till youtube
Teckenspråkstolkad sändning

För mer information om suicidprevention
klicka här

Fler nyheter

Hjärnkoll Västmanland
11 december, 2023
Vill Du arbeta som samordnare för Hjärnkoll i Västmanland?
Vill du arbeta med att sprida kunskap, förbättra attityder och minska fördomar och stigman kring psykisk ohälsa i samhället? Är du en kommunikativ och samarbetsorienterad person med personlig mognad som är van att arbeta mot deadlines, bygga kontaktnät, inspirera och utbilda andra och som dessutom har erfarenhet av psykisk ohälsa, egenupplevd eller som nära anhörig, kan det vara just dig vi söker.
PeerNy2
8 december, 2023
Vill du arbeta som själverfaren stödperson i Västmanland?
Att arbeta som peer support, dvs själverfaren stödperson, förutsätter att du kan använda dina personliga erfarenheter av psykisk ohälsa och använda dina erfarenheter av återhämtning för att stötta någon annan i dennes återhämtningsresa. En peer support har en kompletterande roll till etablerade kunskaper och professioner inom vård och omsorg.
NSPH_Workshop_8_sep_2023
21 augusti, 2023
Workshop:Depression med suicidalitet kan drabba vem som helst, vad kan Du som medmänniska göra?
Välkommen til en kostnadsfri workshop med suicidpreventivt fokus.
Fotografi 60plus mässan 1
2 december, 2022
Tack till alla er som kom och besökte oss på 60plus mässan
Stort och hjärtligt tack till alla er som kom och besökte oss på 60plus Mässan i Västerås 23 – 24 november! Vi är tacksamma för alla fina möten och samtal!
60plus mässan - Facebook inlägg v3
20 oktober, 2022
Visst ses vi på 60plus mässan?
Varmt välkomna till vår monter med temat ”Psykisk hälsa har ingen ålder”.
Programmet 2022
4 oktober, 2022
Program för Tillsammansveckan 2022
Ingress...